- 50 dkg szitált porcukrot elkeverünk 3 tk citromlével és 1 tojásfehérjével (amit lehetőleg szárított tojásfehérjéből keverjünk ki – csupán kövessük a használati utasítást 1 kis tojásfehérjéhez). Keverjük először egy falapáttal, majd a kezünkkel addig, amíg egy sima masszát nem kapunk. Ha több színre van szükségünk, osszuk el a masszát különböző tálkákba, és adjunk hozzájuk ételszínezékeket (és ízesítőket is lehet!). Egy hideg, porcukrozott deszkán kinyújtjuk a tésztát, és formákat szaggatunk vagy formálunk.
Ha készen vásárolt fondant keverékkel, masszával vagy nyújtott verzióval dolgozunk, kövessük a használati utasítást.
A fondant masszát kezeljük úgy, mint a gyurmát. Lapos és némely 3 dimenziós díszek készítéshez a masszát ki kell nyújtani kb 3-5 mm vastagságú tésztává.
Lapos díszek
Szaggassuk ki a tésztát formaszaggató alakzatokkal (fenyőfa, harang, hóember, angyalka stb). Ha nincs formánk, alkalmazzunk karácsonyi sablonokat. A kiszaggatott formákat tegyük át egy alumíniumfóliára, majd díszítsük színes vagy metál (ehető!) drazsékkal, golyókkal, csillámporral. Ne felejtsünk lyukat szúrni rájuk, ha függőként akarjuk alkalmazni őket.
3 D díszek
- Karácsonyfa – szaggassunk ki 2 db lapos fenyőfát a kinyújtott masszából.Vágjuk az egyiket félbe, majd ragasszuk rá a másikra. Ez nagyon könnyű, ha a az ujjunkat kicsit megvizezzük. A fát állítsuk fel, díszítsük cukorkákkal, ehető csillámporral stb. A fenyőfa készülhet zöld fondant masszából, színes drazsékkal díszítve, míg a fehér verzió remekül passzol a modern dekorációs stílushoz. Pálcikával fúrjuk át, ha függőként kívánjuk alkalmazni!
- Hóember – készítsünk 2 golyót fehér masszából. Az egyik legyen kissé nagyobb, mint a másik. Kalapot, sálat formáljunk színezett fondantból (de nyugodtan alkalmazhatunk filc darabokat és selyem szalagokat is – persze ezek nem ehetők!!!). A kisebb golyót nyomjuk a nagyobbra, majd a sapkával, sállal öltöztessük fel a hóembert. Pálcikával rajzoljunk vagy drazsékkal formáljunk szájat és szemeket.
- Gömbök – formáljunk golyókat. Ezeket forgassuk meg ehető csillámporban, kristálycukorban vagy kókuszreszelékben. (érdemes a golyókat előbb langyos vízzel vagy tojásfehérjével megkenni, így könnyebben ragad rájuk a dekoráció). Selyem szalaggal vagy színes fondant csíkkal kössük át a golyókat.
- Csomagok – formáljuk kockákat, hasábokat – vagy a nyújtott tésztából vágjunk ki egy hosszú, széles csíkot és hajtsuk fel, a széleket igazítsuk el az ujjunkkal és egy lapos késsel. Két-három darabot tegyünk egymás tetejére, dekoráljuk drazsékkal, ehető metál csillagokkal, majd kössük át selyem szalaggal vagy fondant csíkkal. Elkészíthetjük színes fondant masszából is, és becsomagolhatjuk csillogó selyempapírba is!
- Szaloncukor - a masszából készítsünk 2 cm vastag rudakat. Vágjuk fel kb 4 cm-es darabokra. A szélektől kb 1 cm-re vissza csippentsük be az ujjunkkal, majd ollóval vágjuk le a feleseget, pálcikával rajzoljunk rájuk gyűrődéseket (nézzen úgy ki, mint egy csomagolt szaloncukor). Az egyik végére szúrjunk lyukat, dekoráljuk cukormázzal, ehető csillámporral stb. Készíthetünk hagyományos szaloncukor darabokat is a rudakból – ezeket mártsuk csokimázba – amikor megdermedt, csomagoljuk be.
- Egyéb formák - legyünk kreatívak! Nagyon könnyen készíthetünk jegesmedvét, télapót, harangot, angyalkákat is!
Tippek
- A fondant díszek nem csupán karácsonyfán mutatnak jól, de felhasználhatjuk asztali díszként, vagy karácsonyi sütemények díszítéshez is. Sőt, remek karácsonyi ajándékok is lehetnek!
- Ha nem kívánjuk megenni a díszeket, akkor egyéb, nem ehető dekorációs elemekkel is díszíthetjük őket – akril festékkel, csillámporral, akril kövekkel stb.
- Fondant helyett alkalmazhatunk marcipán masszát is, ez drágább megoldás – de ha külföldön szerezzük be, akkor nagyon olcsó (már 300 Ft-ér lehet kapni marcipánt vagy fondant masszát, ami legalább 1 évig eltart, és más alkalomra is felhasználható).
- A díszeket szárítsuk ki legalább 1 napig, a lapos díszeket lehetőleg horizontálisan fektetve.
- A fondant karácsonyi díszek egyedi és különleges dekorációk – kisgyerekek is szívesen besegítenek, akik természetesen nem csupán a gyurmázást élvezik, de a kóstolást, majd a fáról való csemegézést is.