Téli betegségek megelőzése

 2013.02.01. 13:08

A téli betegségek megelőzése

Tél, megelőzésA téli betegségek kialakulásának oka a természet és az ember energetikai működéséből következik – ha a lelki tényezőktől eltekintünk –, hiszen a tél jin-évszak, és ennek megfelelően az emberben is a jin jelleg erősödik meg (jin: hideg, raktározás, befelé fordulás). Ha télen (a víz évszakban) megfelelő szinten tartjuk a jangot, tavasszal (a fa idején) az energiák harmonikusan fognak megújulni, és nem érzünk pl. tavaszi fáradtságot sem.

A jang szinten tartására szeptembertől kell fokozottan odafigyelni, mert a jangból lesz majd a vej csi, a védekező csi. Ha a csi gyenge, a hideg könnyen áthatol a bőrön, különösen tarkótájon, és bejut a szervezet mélyébe. Ilyenkor a külső hideg és a szervezet közötti harc már nem a felszínen, hanem beljebb zajlik. Ez energetikai egyensúlyvesztést okoz, és megfázásban, náthában, influenzában, tüdőgyulladásban stb. nyilvánul meg.

Leonardo embereA vej csinek az a szerepe, hogy az ember ellenálljon a környezeti hatásoknak, és megvédje a test felszínét a külső támadásoktól. Ez az energia szabályozza a verejtékmirigyek nyílását, a testhőmérsékletet, és ez melegíti a szerveket és ad fényt a bőrnek. A vej csi folyamatosan kering az energiacsatornákban: nappal 25 kört tesz meg a test jang részében (ehhez a test felszíne is hozzátartozik), majd éjszaka visszavonul a test belsejébe, ott ugyancsak 25 kört tesz meg. Éjszaka ezért kell betakarózni, mert a vej csi nem melegíti a testfelszínt. A két ciklus közötti átmenet a vesemeridiánon keresztül történik a talpnál.

A vej csit három szerv működése alakítja ki: a lép, amely a kínai orvoslásban az emésztés legfőbb szerve, a tüdő és a vese. Ezek közül bármelyik működési zavara védekezőképességünk csökkenését okozza. A lép harmonikus működéséhez megfelelő táplálkozás, a tüdőéhez megfelelő légzés, a jó veseműködéshez pedig megfelelő folyadékbevitel és a talp melegen tartása szükséges. Mindhárom szervben a csi helyes keringése megfelelő testmozgással érhető el. 

Mit tehetünk a meghűléses betegségek megelőzése érdekében? Az eddigiekből könnyen kitalálható: megfelelő táplálkozásra, megfelelő légzésre, kellő folyadékfogyasztásra és mozgásra van szükségünk.
Erősítőszerek, tanácsok télire:

ginzengGinzeng: 
ez az egyetlen általunk is elérhető növény, aminek segítségével szinte tiszta csit tudunk a szervezetbe juttatni. Lép- és tüdőerősítő hatása egyaránt van, ezenkívül erősíti vese-csit. A teljes hatás eléréséhez legalább három hónapon keresztül napi egy ampulla szükséges. A ginzengampullát reggel éhgyomorra fogyasszuk. 

Gyömbér: 
melegítő hatása miatt hatékony téli betegség-megelőző szer. Kettős hatása van, egyrészt tisztítja a tüdőt, mert magas szinten tartja, erősíti a tüdő-csit, másrészt tisztítja a vastagbelet, amely a szervezet egyik legfőbb immunszerve.

A körteleves gyömbér 
télen a kínai gyerekek és öregek hagyományos reggeli itala. Három körtét meghámozva, kimagozva 20 percig főzünk egy kevés vízben egy jó hüvelykujjnyi gyömbérrel. Hársfamézzel ízesíthetjük. Minden reggel egy fél körtét elfogyasztva jelentős védettségre tehetünk szert a hidegbetegségek ellen. Csupán heti egy alkalommal kell foglalkozni az elkészítésével, utána már csak enni kell.

Lehetőleg kerüljük vagy csökkentsük a tejtermékek fogyasztását, mert ezek nyálkatermelők – megfázáskor amúgy is sok keletkezik a nyálkából.

C-vitamin, a meleg, csípős ételek, és minden, ami melegít, szintén segíthet.
gyömbér
Van néhány kombinált homeopátiás szer, mint pl. az Oscillococcinum, amely segít az ellenálló-képesség megőrzésében. Ebből megelőzésként minimum havi 1 ampullát fogyasszunk, de az adagja immunrendszerünk erejétől is függ.

Ha már megfáztunk, fogyasszunk a szokásosnál kevesebb táplálékot, több folyadékot, nagyobb adag vitamint.

A kalcium a nyálkahártyát harmonizáló hatása miatt lerövidíti a betegség időtartamát. 

És végül, ne vessük el az egyik legegyszerűbb megoldást sem: 2 tabletta Aspirin bevétele után feküdjünk le, és ha jó melegen betakarózunk, a behatolt „Külső Gonosz” jelentős része távozik az izzadsággal.

A bejegyzés trackback címe:

https://kiwiland.blog.hu/api/trackback/id/tr345056712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása