Karácsonyi étel ötletek

 2012.12.14. 10:02

Karácsonyi ételek,  
ötletek, javaslatok...

Remélem még időben szólok, időben kerültek a magazin oldalára a közelgő ünnepekre való tekintettel a nem éppen mindennapi, különleges ételek receptjeinek sora.

A mai összeállításban nemcsak az ünnepi asztalra valók receptjei olvashatók, hanem a fenyőfára kerülő díszekre is gondoltam, melyek minden bizonnyal majd a gyerekeink, unokáink kedvencei lesznek.

De találhattok leveseket, sülteket és a karácsonyi sütemények koronájának receptjeit, a különböző bejglik jobbnál-jobb változatait... 


 

kari-042



Borleves
 


Hozzávalók 6 személyre:

1 l fehér asztali bőr, 0,5 l víz, 10 csapott evőkanál cukor, 1 citrom leve és hámozott héja, kis darabka fahéj, 2-3 szegfűszeg, 2 teáskanál liszt, 6-8 tojás sárgája.
A bort a vízzel, a citrom levével, hámozott héjával, a fahéjjal és a szegfűszeggel felforraljuk úgy, hogy az egész felszíne habos legyen, de forralva ne főzzük egy-két percnél tovább, mert elmegy az ereje és az íze. Egy másik főzőedényben a tojás
sárgákat a cukorral és a liszttel keverjük habosra, s a forró bőrt, folyton kevergetve, előbb cseppenként, majd egyenletes sugárban öntsük hozzá. Tegyük a tűzre, s habverővel kevergetve addig forraljuk, míg a leves besűrűsödik. Átszűrve, csészékben tálaljuk. Tehetünk rá tejszínhabot, de adhatjuk pirított kifli- karikákkal is.

Borleves

Hozzávalók:

1 liter száraz fehérbor, 15 dkg cukor, 2 g szegfűszeg, 2 g fahéj, 5 db tojássárga.
A borból 2 dl-t félreteszünk. A megmaradt borhoz hozzáöntünk 3 dl vizet, beletesszük a cukrot, a fahéjat és a szegfűszeget, majd felforraljuk. Keverőtálba tesszük a tojások sárgáját, hozzáöntjük a 2 dl félretett bort, és habverővel simára keverjük. Amikor a bor felforrt, állandó keverés mellett hozzáöntjük a tojássárgákhoz, és kevergetve forrpontig hevítjük. Ezután finom szűrőn keresztül átszűrjük és előmelegített csészékben azonnal, forrón asztalra adjuk.

 

Halászlé
 

Hozzávalók: 35 dkg ponty, 35 dkg harcsa és 30 dkg kecsege színhús, 30 dkg süllő, 20 dkg vöröshagyma, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, télen ennek megfelelő mennyiségű lecsó, 2 dkg pirospaprika, só.
Jobb, ha a halászlét egészen friss halakból készítjük, de nem feltétlenül szükséges. Lényeges viszont, hogy többféle halból főzzük, mert a különböző halak íze adja meg a halászlé igazi zamatát. A halakat megtisztítjuk, 5-6 dkg-os darabokra vágjuk és besózzuk. A halak fejét, gerincét és az uszonyokat külön lábasban főzzük karikára vágott vöröshagymával. Ha a víz forrni kezd, meghintjük édes- és erős paprikával, sóval, és közepes forrással kb. 60 percig főzzük. Utána ezt a levet átszűrjük, és ráöntjük a besózott halakra. Hozzátesszük a halikrát, illetve haltejet, a cikkekre vágott zöldpaprikát, paradicsomot, ill. a lecsót, és 20 perc alatt készre
főzzük. A halászlét főzés közben nem szabad keverni, csak rázogatni. Tálaláskor utánízesítjük, karikákra vágott zöldpaprikát tehetünk a tetejére. Jó halászlé főzhető tisztán pontyból is. Akkor jó a halászlé, ha az edényből felszálló gőztől kezünk összetapad.

Halászlé alaplé

Az alaplébe (az amur kivételével) bármilyen hal jó, ha lehet legalább 5-6 féle, betétnek pedig három jöhet számításba, törpeharcsa, harcsa, ponty. Az utóbbi a legsűrűbben. Általában egy személyre fél kiló tisztítatlan halat számolunk, ezen kívül hozzájön a betéthal minden olyan része, amit nem főzünk bele a kész alaplébe. A halakat nagyon alaposan tisztítsuk meg. Pikkelyezzük le, vágjuk le uszonyait, ezeket dobjuk ki.
Ezután nagyon meleg vízben alaposan súroljuk meg a halakat, pl. körömkefével, hogy az összes nyálkát eltávolítsuk. Ettől romlik meg a halászlé! Ha kell, 2-3 alkalommal is súroljuk meg váltott vízben! Ha ezzel végeztünk, vágjuk le a halfejeket és tegyük félre. Belezzük ki a halakat, csak az úszóhólyagot és az ikrát, vagy a tejet tegyük egy külön edénybe. A májat is dobjuk ki!!!! Vizeink annyira
szennyezettek, hogy jobb nem kockáztatni. A halakat újra alaposan mossuk át, majd nagyságtól függően vágjuk 2-3 szeletre. Ez már mehet a kondérba (fazékba).
A fejek következnek.
Az alsó állkapcsot vágjuk ketté, így könnyen kiszedhetjük a kopoltyúkat, a keserűcsontot és a szemeket is. Alapos mosás után ez is mehet a kondérba a kiszúrt úszóhólyagokkal együtt. A tetejére aprítunk kilónként két közepes fej hagymát, ha lehet kétfélét, majd annyi vízzel töltjük fel, amennyi teljesen ellepi, aztán forraljuk. Ha a víz már buzog, beledobjuk a pirospaprikát, kilónként úgy egy
púpozott evőkanálnyit. Legalább kétféle legyen ez is. Ha akarjuk, dobhatunk bele laskára vágott zöldpaprikát is, de  cseresznyepaprikát ne! Addig főzzük, míg a halak teljesen szét nem esnek, illetve a halhús le nem válik a csontokról. Ízlés szerint
sózzuk, megkeverjük, kicsit még forraljuk, majd leszedjük a tűzről és leszűrjük. A főzőedényt az esetleg benne maradt szálkák miatt kimossuk, a leszűrt lét visszaöntjük. A haldarabokat egy nagyobb tálcán szétteregetjük, majd alaposan átszőrözzük. Kiszedjük az összes gerincet, bordát, csontot, a nagyobb szálkákat.
Amit csak felfedezünk. Hát elég lassú nóta! Ezek után két lehetőség marad. Vagy lepasszírozzuk a maradékot és belerakjuk a lébe azt, amit sikerült átpasszírozni, vagy marad a másik módszer, egy nagyon aprólyukú húsdarálón letekerjük a maradékot. Ekkor az Y szálkákat is úgy feldaraboljuk, hogy fogyasztáskor semmi problémát nem okozhatnak. A darálékot belekeverjük az alaplébe, és ezzel kész is a művelet.
A kész alaplét fagyaszthatjuk későbbi fogyasztásra, vagy felhasználjuk azonnal. Az alaplé annyira sűrű lesz, hogy felhasználás előtt hígítani, ízesíteni kell ki-ki ízlése szerint, a szelethalakat ekkor dobjuk a lébe és kifehéredésig főzzük. Tovább ne, mert a hal széteshet.
Sokan szeretik, ha a lé csípős. Javaslom, vegyünk ki a léből úgy félliternyit, ebben főzzük fel a csípős paprikát és ezzel a lével ki-ki, saját ízlése szerint ízesítheti a lét.

Jó tudni: Ha a hal mocsárízű, mustár hozzáadásával ez az íz csökkenthető, vagy megszüntethető!

 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Pulykaaprólék-leves

Hozzávalók:

40 dkg pulykaaprólék, 25 dkg vegyes zöldség, 5 dkg vöröshagyma, 8 dkg gomba, 5 dkg vaj, 6 dkg liszt, 15 dkg friss zöldborsó vagy 10 dkg konzervborsó, 1 dl tejszín, 1 tojássárga, só, törött bors, petrezselyem-zöldje, egy csepp szerecsendió.

A megtisztított pulykaaprólékot apró darabokra vágjuk, megmossuk, és feltesszük főni. Miután felforrott, leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük. A leforrázott aprólékot 1,5 liter vízben a kockákra vágott zöldséggel, a szeletekre vágott gombával, a friss zöldborsóval feltesszük főni, megsózzuk, egy kevés törött borsot, egy csepp reszelt szerecsendiót teszünk bele, és lefedve puhára főzzük. A vöröshagymát egészben főzzük bele, és tálalás előtt eltávolítjuk belőle. Világos vajas rántást készítünk, finomra vágott petrezselyemzöldet teszünk bele, egy kevés vízzel felengedjük, a levesbe keverjük, és újból felforraljuk. Utánízesítjük, és tálaláskor a tejszínnel elkevert tojássárgáját belehabarjuk. Vajas galuskát vagy apró kis velős gombócokat teszünk a levesbe.

Sáfrányos gyöngytyúkleves daragaluskával

Hozzávalók:

1 db gyöngytyúk, 25 dkg tisztított leveszöldség, 1 db paradicsom, 1 db paprika, 1 db vöröshagyma, 2 csomó petrezselyemzöldje, 2 g sáfrányos szeklice, 2 g egész bors, só.

A daragaluskához: 10 dkg búzadara, 5 dkg liba- vagy sertészsír, 1 db tojás, só

A tisztított, megmosott gyöngytyúkot földaraboljuk, és aprólékjával együtt hideg vízben föltesszük főni. Ha felforrt, többször lehabozzuk. Ezután tesszük bele a zöldségeket, a borsot, a sót, a megmosott és kettévágott, platnin pirított héjas vöröshagymát, valamint a sáfrányt. Lassan, gyöngyöző forrással - kb. 2-3 óra alatt - készre főzzük. Ha a hús megpuhult, levesszük a tűzről, kb. 20 percig hagyjuk ülepedni, majd leszűrjük. A levest tálban, húsával (esetleg a benne főtt zöldségekkel) tálaljuk. Betétnek daragaluskát teszünk bele.
A daragaluska készítése: A zsiradékot az egész tojással jó habosra kikeverjük. Ezután beleszórjuk a darát, sózzuk. A kapott masszát fakanállal alaposan összedolgozzuk, és kb. egy órát a hűtőben pihentetjük. Vizes evőkanállal apró galuskákat szaggatunk belőle, és sós vízben kifőzzük. Vigyázzunk: nem szabad nagyon forrnia! A végén a tűzről lehúzzuk az edényt, és fedő alatt, saját levében hagyjuk megpuhulni.

Elkészítési idő: 90 perc
Ajánlott ital: mátraaljai olaszrizling

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Angol karácsonyi liba

Hozzávalók

6-8 személyre:

1 liba (kb. 4 kg-os), 1.5 dl sherry (vagy Tokaji), 1 dl Madeira (vagy vörös desszertbor), 1 fej fokhagyma, 2 evőkanál rétesliszt, 2 babérlevél, só, bors.

A konyhakész libát nagy lábosba fektetjük. Leöntjük a sherryvel, és 4.5 dl vízzel. Hozzáadjuk a babért, az egész fej fokhagymát és lefedve 1 órát főzzük. A levet leszűrjük, hideg helyre állítjuk, majd a zsiradékot eltávolítjuk. Másnap a libát kívül-belül sózzuk, borsozzuk, és tepsibe fektetjük. Forró sütőben 20 percig sütjük, majd a tüzet mérsékelve, szükség szerint kb. 2- 2.5 óra alatt ropogós pirosra sütjük. Az előző nap félretett főzőlevet felforraljuk, majd a Madeirával elkevert liszttel besűrítjük. Sóval és borssal ízesítjük. A libasültet a Madeira mártással, borban párolt körtével és tejszínes rakott burgonyával tálaljuk.

Gesztenyével töltött pulyka 
 

Hozzávalók:

1 közepes nagyságú hízott fiatal pulyka (kb. 2.5 - 3 kg), 60-80 dkg darált zsíros sertéshús, 80 dkg gesztenye, 2 tojás, 12 dkg zsír, só, bors, 2 dl tejszín.

A gesztenyét megtisztítjuk, és egy kevés levesben vajjal megpároljuk, majd lehűtjük. A finomra darált húst megsózzuk, borsozzuk, tejszínt öntünk hozzá, és egy-két tojással jól összegyúrjuk, majd könnyedén hozzákeverjük a gesztenyét. Közben a megtisztított pulyka mellcsontját hegyes, éles késsel óvatosan kifejtjük. A pulyka belsejét besózzuk, és az elkészített töltelékkel megtöltjük. A nyílást vékony zsineggel bevarrjuk, megformázzuk, a pulykát besózzuk, és tepsibe tesszük. Ezután olvasztott zsírral leöntve, nem túl forró sütőben többszöri locsolással, szép pirosra, puhára sütjük. Sütési ideje kb. 2-2.5 óra. Sütés után 20 percig pihentetjük. Zsírjából pecsenyelevet készítünk, hasábburgonyát adunk hozzá.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Kanadai zöldfűszeres lazac

Hozzávalók:

1 kb. 2 kg-os konyhakész lazac, 5 dkg vaj, 4 csokor petrezselyem vagy kapor, 1 citrom, só, bors

A megtisztított hal belsejét sóval, fehér borssal fűszerezzük, majd hasüregébe beledugjuk a megmosott, leszárazott petrezselymet vagy kaprot (nem kell összevágni a leveleket). A citromot forró vízzel megmossuk, héjastól felkarikázzuk, és a hal hasüregébe dugjuk. Nagyon vastagon kivajazunk egy akkora darab alufóliát, amibe a halat be tudjuk csomagolni. Laza csomagot készítsünk, hogy a
keletkező gőznek legyen helye! A halat kívül is sózzuk-borsozzuk, majd a fóliacsomagot tepsibe téve, forró sütőbe toljuk. 25-30 percig sütjük. Tejszínnel dúsított, leveles párolt parajjal és főtt burgonyával körítjük. A töltött hal hidegen is finom, így a maradékot karácsony másnapján is fogyaszthatjuk.

Karácsonyi lazac

Hozzávalók:

1 kg lazac filé, 1 csomag bacon szalonna, só, olaj, halfűszer A lazacot nagyobb darabokra vágom, besózom és megfűszerezem, leöntöm olajjal.

Majd a hűtőbe teszem legalább 1 órára. Ezután a lazac darabokat körbetekerem a bacon szeletekkel, és a sütőben kb.180 fokon megsütöm. Köretként tejszínes burgonyát adunk hozzá.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Mazsolás csirke almaszósszal

Elkészítése:

Egy szép, méretes csirkét előző este kívül-belül sózz, borsozz be,  hajíts bele teáskanálnyi majorannát, és tedd reggelig hűtőbe. 20 dkg mazsolát áztass be 2 dl édes borba (pl. muskotályos), önts még rá 1 dl vizet, ebben a lében pihizzen ugyancsak reggelig. Másnap reggel leszűröd a mazsit, a levét félreteszed, a mazsit betöltöd a csirekbe, esetleg beletunkolsz még pár gerezd egyéb gyümölcsöt (alma, körte, narancs), majd bestoppolod a csirit és irány a sütő kb. 1 órácskára. Közben előkészítesz 20 dkg rizst, a hagyományos módon készre főzöd, de!! hagymával, ételízesítővel és gerezdnyi zúzott fokhagymával is ízesíted. Míg a csirke meg a rizs sül-fő, meghámozol 4-5 almát, kikapod a magházát és a mazsola áztatólevében 1 ek. cukor társaságában megfőzöd, s jó alaposan összetöröd. Ha a madár szép pirosra sült, kiszeded belőle a mazsit, a rizst egy kerek tál közepére halmozod és beteríted a mazsival, majd szépen körberakod a csirkedarabokkal. Tálalásig melegen tartod.
Mártás:
A csirkesütésből megmaradt tunkot egy lábosba áttöltöd, s mintha rántást készítenél, liszttel besűríted, majd rátöltöd az összetört almát, és állandó kevergetés közben mártás sűrűségűre főzöd. Ha szükséges, még ízesítheted a magad módján!
Megjegyzés: Az utóbbi időben a tálaláson picit módosítottam. Egy akkora, kerek műanyag tálat, amibe belefér a rizs, kikenek Rámával, belenyomkodom a rizst, és egyben kiborítom a húsos tál közepére. A mazsival ugyanezt teszem, Őmazsisága a rizs-halom tetejére kerül, ehhez egy vékony műanyag lapot hívok segítségül. Lefedem vele a mazsit, ráfordítom az edényt a rizsre, majd óvatosan kihúzom a lapot. Most körberakom a húsdarabokkal, és kompótgerezdekkel csicsázom a "művet". Savanyúság helyett különböző kompótokkal érdemes tálalni! (Klemi)

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Adventi mákos/diós koszorú

Hozzávalók:

A tésztához: 50 dkg liszt, 2 cs. Dr. Oetker Instant élesztő, 2,5 - 3 dl tej, 2 db tojás, 6 dkg margarin, csipet só, 1 üveg (2 ml) Dr. Oetker Mandula aroma, mazsola, ízlés szerint
A töltelékhez: 18 dkg őrölt mák/dió, 1 üveg (2 ml) Dr. Oetker Citrom aroma, 10 dkg finomra őrölt babapiskóta, 1 kiskanál fahéj, 10 dkg kristálycukor, 0,5 dl víz, 3 dkg gyümölcslekvár, 3-5 dkg mazsola, 1 cs. Dr. Oetker Vanillincukor, 0,5 dl étolaj

Elkészítés:
Először a tölteléket készítjük el. A vízből és a kristálycukorból szirupot főzünk, beletesszük a mazsolát, az őrölt baba- piskótát és a fahéjat, majd a tűzről levéve a többi hozzávalót (az étolajat utoljára) és kb. 25-30 percig hűlni hagyjuk. Ez alatt elkészítjük a kelt tésztát. A lisztbe belekeverjük a langyos tej felével megkelesztett/elkevert élesztőt, a csipet sót,1 egész tojást és egynek a sárgáját, valamint a maradék tejjel elkevert kristálycukrot. Jól kidolgozzuk, míg hólyagokat vet, hozzáadjuk az olvasztott margarint és a mazsolát. Meglisztezzük a tetejét és kb. 20-25 percig meleg helyen kelesztjük. A tésztát készíthetjük Dr. Oetker Kelttészta alapporból is a csomagoláson található leírás alapján.
Miután megkelt a tészta, beletekerjük a kihűlt tölteléket, a tésztát kikent formába tesszük, majd előmelegített 170 C-os sütőben 35-40 percig sütjük.
Díszítés: Dr. Oetker Marcipánízű cukormázzal megspricceljük, majd mandulareszelékkel a tetejét megszórjuk.

Bejglik

Diós-mákos bejgli 
 

Hozzávalók:

1 kg liszt, 50 dkg vaj (vagy 25 dkg vaj, 20 dkg libazsír), 3 dkg élesztő, 2 tojás, 6 dkg cukor, só, 4 dl tej.

A lisztet a cukorral, sóval, zsiradékkal deszkán elmorzsoljuk, az élesztőt egy kevés langyos tejben feloldjuk, és az egészet megfelelő mennyiségű tejjel összegyúrjuk. A tésztának keménynek kell lennie, hogy a kéztől elváljon. Letakarva rövid ideig pihenni hagyjuk, utána a tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, és cipókba formáljuk.
Ezután a tésztát vékonyra, téglalap alak*ra nyújtjuk, ugyanilyen vastagon megkenjük dió- vagy máktöltelékkel, összesodorjuk, tepsire helyezzük, megfelelő távolságra egymástól, mindegyiket három helyen megszurkáljuk. Egy egész tojást, egy sárgáját felverünk, a tésztát megkenjük, meleg helyen száradni hagyjuk, újból megkenjük, és hidegen újból megszárítjuk. Mérsékelten meleg sütőben megsütjük, szép márványosnak, repedezettnek kell lennie.
Diótöltelék: 2 dl vizet vagy tejet 30 dkg cukorral felforralunk, és 40 dkg darált dióra öntjük, jól összekeverjük, 8 dkg mazsolát, egy kevés törött fahéjat és reszelt citromhéjat vegyítünk hozzá. Ha a töltelék egy kissé puha volna, egy kevés morzsát teszünk bele.
Máktöltelék: 2.5 dl vizet felforralunk 30 dkg cukorral, és 40 dkg darált mákra öntjük, majd jól összekeverjük. Ezután ízesítjük reszelt citromhéjjal, törött fahéjjal, törött szegfűszeggel, adhatunk hozzá mazsolaszőlőt (egy-egy evőkanál mézet, mind a dió-, mind a máktöltelékbe is, de akkor kevesebb cukrot teszünk bele). A tölteléket 3-3 részre osztva hidegen kenjük a tésztára.

Diós-mákos bejgli 
 


(2-2 rúd)
Hozzávalók:

A tésztához 56 dkg finomliszt, 21 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, csipetnyi só, 2 tojássárga; a diótöltelékhez: 30 dkg darált dióbél, 25 dkg porcukor, másfél reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola, 8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt;

A máktöltelékhez: 30 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, 2,5 dl tej, csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 szem összetört szegfűszeg.

Elkészítés módja:
A lisztet a vajjal elmorzsolom. Az élesztőt a cukorral együtt egy dl tejben elkeverem, majd ötpercnyi várakozás után hozzáöntöm a vajas liszthez. Hozzáteszem a tészta összes alkotó részét, és jól összedolgozom. Ha már sima, akkor négy cipóba osztom, és lisztezett deszkán, a tetejét belisztezve, konyharuhával betakarom, és a duplájára kelesztem. Közben elkészítem a tölteléket. A diótöltelékhez a cukrot fél dl vízben felforralom, majd hozzáöntöm a darált dióhoz. Ezután a reszelt almával, az összevágott birsalmasajttal, a megmosott és megtisztított mazsolával, valamint a sárgabaracklekvárral jól összekeverem. A mákos töltelékhez a tejbe belekeverem a mákot, a cukrot, a mazsolát és az összes fűszert. Éppen csak egyet forralok rajta, máris leveszema
tűzről és hagyom kihűlni. A már megkelt tésztát lisztezett deszkán négy darabra vágva nagyon vékonyra nyújtom és felkenem rá a tölteléket. Szorosan összetekerem, majd a négy rúd bejglit sütőlemezre teszem, egymástól három cm távolságra. Tojásfehérjével megkenem a tetejüket és félórai várakozás után az előmelegített forró sütőben, szép barnáspirosra sütöm. Csak akkor veszem le a sütőlemezről, ha már teljesen kihűlt és folpackba vagy alufóliába csomagolva beteszem a mélyhűtőbe. Akár kora ősszel is el lehet készíteni, mert a mélyhűtőben hónapokig eláll. A fagyasztóból kivéve, egy-két óra múlva fogyasztható. (A karácsonyi hajsza idején megspórolhatjuk a bejgli sütést!)

Diós-mákos bejgli 
 


Tészta:

1,5 dl tejföl, 2 dkg élesztő, 1 tojás + 1 a kenéshez, fél kg finomliszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg porcukor, 1 csipet só.

Diótöltelék: 20 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, fél dl tej, 5 dkg mazsola, 3 cl rum (vagy gyümölcstea rumaromával), fél csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál zsemlemorzsa.

Máktöltelék: 20 dkg darált mák, 20 dkg porcukor, 1 dl víz, 1 citrom leve és reszelt héja, 5 dkg mazsola, 3 cl rum (vagy gyümölcstea rumaromával).


A tésztát érdemes a sütés előtti este elkészíteni. Langyosítsa meg a tejfölt és morzsolja el benne az élesztőt. Takarja le tiszta konyharuhával, és meleg helyen hagyja állni, amíg az egész habos lesz (felfut). A vajat/margarint morzsolja el a liszttel, keverje hozzá a porcukrot és a sót, majd adja hozzá a tojást és a felfuttatott élesztőt. A hozzávalókat gyorsan gyúrja össze, hogy a vaj még ne olvadjon meg a kézmelegtől.
Formáljon négy cipót, és műanyag fóliába csomagolva tegye egy éjszakára a hűtőbe. Másnap a 2x5 dkg mazsolát áztassa be a 2x 3cl rumba. A diótöltelékhez forralja fel a tejet, keverje el benne a porcukrot és a vaníliáscukrot. Húzza félre a tűzről, öntse bele a diót, a zsemlemorzsát és a fél adag áztatott mazsolát, keverje össze és hagyja kihűlni. A máktöltelékhez 1 dl vízben keverje el a porcukrot, forralja fel, majd szórja bele a mákot. Keverje el, a tűzről lehúzva adja hozzá a másik fél adag mazsolát, a citromlevet és a reszelt héját, majd hagyja kihűlni. Válassza szét a kenésre szánt tojás fehérjét a sárgájától. Vegyen elő egy cipót a hűtőből, lazán gyúrja át, lisztezett deszkán nyújtsa ki kb. fél centi vastag téglalappá. A hosszabb széleken 2-2 centit szabadon hagyva simítsa el a tésztán a diótöltelék felét. A két rövidebb oldalon 2-3 centi szélesen hajtsa vissza a töltelékre a tésztát - ez lesz a bejgli vége, hogy sütés közben a töltelék ne folyjon ki. A hosszabbik szélen kezdve lazán tekerje fel a tésztát, majd fektesse sütőpapírral bélelt tepsire.
Hasonló módon nyújtsa ki és töltse meg a másik három cipót is, egyet a maradék dió-, kettőt a máktöltelékkel. Ezeket is fektesse a sütőpapírral bélelt tepsibe.
A tetejüket kenje meg tojássárgával, és langyos helyen pihentesse addig, amíg a tojássárgája meg nem szikkad (kb. fél óra). Ezután könnyedén kenje át a süteményeket a tojásfehérjével is, majd pihentesse további fél órát. Ettől a kétszeri kenéstől lesz márványos a sütemény teteje. Melegítse elő a sütőt 180 fokra (gázon közepes fokozatra). A tekercsek tetejét sűrűn szurkálja meg villával vagy kötőtűvel/hústűvel, hogy szét ne repedjen.
Középre helyezett sütőrácsra tett tepsiben 35-40 perc alatt süsse aranybarnára. Az első fél órában a sütőt ne nyissa ki. A bejglit a tepsiben hagyja kihűlni, ujjnyi vastag szeletekre vágva tálalja. Alufóliába csomagolva hűtőben sokáig eláll.
Változat: Tejszínnel elkevert gesztenyemasszával is megtöltheti.

Karácsonyfa-függelékek

Hozzávalók kb. 80 db-hoz:

A tésztához: 250 g liszt, 125 g porcukor, 1/2 citrom lereszelt héja, 1 tojás, 150 g hideg vaj
A díszítéshez: 125 g porcukor, 2-3 ek. citromlé, rum vagy málnaszirup, tetszés szerint apró színes cukorgyöngyök, durva kristálycukor, vagdalt pörkölt mandulavagy cukor-virágocskák

Előkészítés: 40 perc
Pihentetés: 1óra
Sütés: 10 perc sütőlemezenként

Elkészítés:

Halmozzuk a lisztet a porcukorral és a citromhéjjal együtt a gyúródeszkára. Helyezzük a közepébe a tojást, majd rakjuk körül a kis darabokra vágott zsiradékkal. Az egészet dolgozzuk el egy nagy késsel, majd kézzel gyúrjuk össze kemény tésztává. Utána göngyöljük fóliába, és legalább 1 órára rakjuk hideg helyre. A sütőt melegítsük elő 180 oC-ra (gáznál 3-as fokozat). A sütőlemezt zsírozzuk ki vagy béleljük ki sütőpapírral. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra.
Szaggassunk ki tetszés szerinti formákat (pl.: angyal, csillag, szív, karácsonyfa, stb.) és rakjuk a sütőlemezre. A sütőben (középen) kb. 10 percig süssük, amíg aranysárga nem lesz.
Utána a süteményeket tegyük tésztarácsra és hagyjuk jól kihűlni.
A bevonathoz keverjük ki a porcukrot a citromlével, a rummal vagy a málnasziruppal jó sűrűre. Utána kenjük be vele a tésztácskákat, és hagyjuk, hogy a bevonat kissé megszáradjon. Ezt követően tetszés szerint díszíthetjük apró színes, cukor gyöngyökkel, durva kristálycukorral, vagdalt pörkölt mandulával vagy készen kapható cukor-virágocskákkal. A bevonat legyen elég sűrű, mert különben a díszítések nem emelkednek ki, vagy a színes cukorgyöngyök szétfolynak rajta. Túl kemény se legyen, mert akkor meg nem szilárdul meg rajta a díszítés. A legjobb, ha egyszerre kb. 10 sütemény bevonatát készítjük el, mert mire ezekkel végeztünk, addigra az első sütemények megszáradnak annyira, hogy hozzákezdhetünk a díszítésükhöz.

Karácsonyi angyalka

8 tojásfehérjéből 1 tk. citromlével, 20 dkg kristálycukorral kemény habot verve, fakanállal belekeverünk 20 dkg porcukrot. Nyomózsákba töltve, sütőlapra köröket, angyalkákat formázunk 2 rétegben. Az angyalkákhoz először harangformát, majd kerek fejet készítünk. Ezt megismételjük, majd egy cseppforma szárnyat, és egy behajlított kart készítünk. A maradék habot ételfestékkel színezve, tetszőlegesen díszítjük a formákat. Kb. 100 C-ra előfűtött sütőben csak szárítjuk. Cérnával vagy színes masnival akaszthatjuk a fenyőfára.

Karácsonyi csillag

Hozzávalók kb. 25 db-hoz: 200 g liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 80 g cukor, 1 tojás sárgája, 100 g vaj, 4 ek. sárgabarack lekvár, kb. 200 g porcukor, 1-1 ek. citromés céklalé és mangó-szirup

Elkészítés: A lisztből, a cukorból, a vaníliás cukorból, a tojássárgájából és a vajból összegyúrt tésztából cipót formálunk, és 1 órán át a hűtőszekrényben pihentetjük. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2-es fokozat) felmelegítjük.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd azonos mennyiségű sima és csóvás csillagot szúrunk ki. A csillagokat sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakjuk, kb. 8 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
A simára kevert lekvárral összeragasztunk egy-egy kicsi és egy-egycsóvás csillagot. Átszitáljuk a porcukrot, háromfelé osztjuk és az egyik részt citromlével, a másikat pedig mangó-sziruppal festjük meg. A csillagokat bevonjuk különböző színű mázzal, és hagyjuk megszáradni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kiwiland.blog.hu/api/trackback/id/tr614964937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása