Egyik kedvenc blog íróm oldalán olvastam korábban ezt a receptet, és őszintén megmondom különleges élményt nyújtott az íze. Nem tudom ti hogy vagytok vele, én idén szeretném ha a saját készítésű dolgok ajándékozása kerülne előtérbe, amúgy sem szeretem a túlköltekezős, felhalmozós, felesleges holmik megvásárlása, és órákig sorban állós ünnep előtti lélekromboló perceket. Úgy döntöttem idén mindenkinek személyre szabott gasztro ajándékot, és valamilyen kézzel készített karácsonyi hangulat ihlette egyéni darabokat fogok ajándékozni, legtöbb készítésébe a gyerekeket is bevonom. Így visszatér talán az a régi emlékem is amikor gyerekként a húgommal már ilyenkor elkezdtük gyártani az ötletes kis ajándékainkat. El is nevettem magam, eszembe jutott hogy egyszer a nagypapámnak, mivel szeretett horgászni, egy kartonpapírból vágtunk ki egy hal alakú formát, aminek a széleit ragasztottuk össze, és a pocakját teletömtük apró édességekkel.
Na igen elkalandoztam, szóval itt a recept.:
Csípős-mézes-fűszeres házi mustár
Hozzávalók:
1/4 bögre víz
1/4 bögre egész, sárga mustármag
1/4 bögre méz
2-3 evőkanál almaecet
2 evőkanál őrölt mustármag (én kávédarálóban őröltem meg)
1 teáskanál só
1/8 teáskanál őrölt szegfűszeg
Elkészítés:
Egy kis lábasban forraljuk fel a vizet, tegyük bele a mustármagot, fedjük le, vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni kb. egy óráig, míg fel nem szívta a mustármag az összes vizet.
Ezután tegyük a mustármagot turmixgépbe. Adjuk hozzá a mézet, az ecetet, az őrölt mustármagot, a sót és a szegfűszeget, majd turmixoljuk össze, teljesen krémszerűre.
Kanalazzuk ki a turmixgépből, tegyük üvegbe, és tálalás előtt legalább egy-két napig tároljuk a hűtőben.
Hűtőben kb. egy hónapig áll el.