Ebéd tipp

 2012.11.13. 13:52
    • muszaka.jpg

      Muszaka sütőtökkel

      Hozzávalók

      1 kg krumpli

      80 dkg körüli sütőtök

      10 dkg szójagranulátum -esetleg 50 dkg darált hús

      3 dl paradicsompüré

      1 teáskanál cukor (nyers nád, nyírfa)

      1 db vöröshagyma

      3 gerezd fokhagyma

      1 evőkanál muszaka fűszerkeverék, ennek hiányában:

      1 mokkáskanál őrölt fahéj

      1 mokkáskanál őrölt pirospaprika

      2 mokkáskanál oregano

      só (finomítatlan, természetes)

      tört bors

      olívaolaj a sütéshez (magas égéspontú)

      besamel mártáshoz:

      5 dkg vaj (ghí)

      5 dkg liszt (tönköly fehér)

      4 dl tej

      1 db natúr joghurt

      5 dkg kemény sajt reszelve

      csipet szerecsendió

      1 mokkáskanál kakukkfű

      só (finomítatlan, természetes)

      tört bors

      Muszaka sütőtökkel receptjét Receptműves ajánlotta!

    • Elkészítés

      Előkészítés:

      - mossuk meg a sütőtököt, hámozzuk meg és vágjuk 0,5-1 cm széles korongokra

      - áztassuk be a szóját annyi vízbe, amennyi bőven ellepi (csak vega muszakánál :-)

      - hámozzuk meg a krumplit és karikázzuk 0,5-1 cm széles karikákra

      - tisztítsuk meg a hagymákat és kockázzuk apróra (aki az intenzívebb ízt szereti a fokhagymát reszelje le)

      - tegyünk fel melegedni olajat (1,5-2 cm magas legyen az edény falán mérve és közepes lánggal melegítsük, hogy ne égjen meg)

      - enyhén olajozzuk ki a hőálló tálat, amiben sütjük

      - készítsük elő a fűszereket

      - készítsünk elő konyhai papírtörlőt

      Elkészítés:

      1. amikor az olaj felhevült süssük meg a krumpli karikák felét (aranysárgára, félpuhára, mert még sülni is fog), majd szedjük papírtörlőre a felesleges olaj eltávolítása miatt

      2. a papírtörlőről tehetjük is a tálba az első sort (krumpli feléből, a másik fele a 3. sor lesz)

      3. ha az első fele kisült a krumplinak, lehet sütni a sütőtököt, melyet sütés után (a felesleges olajat leitatva) lehet tenni 2. sorként a tálba

      4. ha a sütőtök réteg elkészült, folytassuk a krumpli másik felének kisütését, majd a korábbiak szerint tegyük a tálba 3. rétegként (ha maradt sütőtök, ki lehet sütni és letenni 4. rétegként)

      5. az olajban sütéssel végeztünk, el lehet zárni alatta a hőt

      6. egy lábosban hevítsünk fel 1-2 evőkanál olajat és pároljuk üvegesre a vöröshagymát, majd adjuk hozzá az alaposan kinyomkodott szóját (húsevők a húst), öntsük fel a paradicsompürével, adjuk hozzá a fokhagymát és a fűszereket, majd főzzük addig míg a paradicsom elkezd "rotyogni"

      7. terítsük egyenletesen az utolsó réteg tetejére a paradicsomos ragut

      8. készítsük el a besamel mártást, a vajat melegítsük közepes lángon, amíg felolvad, adjuk hozzá a lisztet, keverjük össze csomómentesre, majd öntsük fel a tejjel és főzzük (folyamatosan kevergetve), amíg besűrűsödik

      9. ha besűrűsödött, vegyük le a hőről és adjuk hozzá a reszelt sajtot, a szerecsendiót, kakukkfüvet és a borsot, valamint a joghurtot, keverjük össze és terítsük a mártást a muszaka tetejére

      10. 180 fokon süssük aranybarnára (40-45 perc)

      Praktikák:

      - érdemes ez előkészületre nagy hangsúlyt fektetni, így gördülékenyen el lehet készíteni az egyes lépéseket

      - a képen látható muszaka 2 sor krumplival és 2 sor sütőtökkel készült, mert volt maradék, ennyire lehet rugalmas a recept, vagy a családi igények :-)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kiwiland.blog.hu/api/trackback/id/tr1004905116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása