Sült csirke
A sült csirke az egyik legfinomabb étel, amely ideális családi ebédre, vacsorára, de akár egy vendégváró menü főszereplője is lehet. Elkészítése változatos és egyszerű – hiszen a előkészítés után a sütőben 1-2 óra múlva mondhatni „magától” elkészül..
A tökéletes sült csirke szinte minden séf célja és a legtöbb háziasszony álma. Természtesen “mindenki másképp csinálja” – vannak, akik a hús minőségében vélik a siker titkát, mások az alacsony hőmérsékleten való sütésben, sokan a sütés alatti folyamatos locsolásban vagy rácson való sütésben hisznek stb. A valóság az, hogy többféleképpen lehet a sült csirkét elkészíteni - az eredmény akkor perfekt, ha a hús puha (de nem mállós!) a bőr viszont ropogós. Íme néhány tipp ehhez:
- Először is vásároljunk tudatosan – minél jobb a csirke tartási módja, annál jobb a hús minősége és annál finomabb lesz az íze.
- Sütés előtt tisztítsuk meg és mossuk át alaposan a csirkét (a hasüreget is), majd papírtörlővel töröljük szárazra!
- Dörzsöljük be vajjal kívülről a csirkét, majd a bőr alatt a mellkast – ezáltal a bőr ropogósabb lesz, a mellhús viszont nem szárad ki.
- A csirke hasüregébe tegyünk citromot, zöldfűszereket, hagymát, fokhagymát – de ne tömjük tele!
- Fűszerkeveréket, szószt, mázt, pasztát a bőr alá is tehetünk, vigyázva arra, hogy a bőr ne sérüljön meg.
- A csirke lábakat célszerűbb nem összekötni, így a csirke egyenletesebben sül át.
- A rácson való sütés a hő opcionális forgását biztosítja – ideális a V alakú rács, amely magasabbra emeli a csirkét, továbbá a keletkezett szaft kissé karamellizálódik (intenzívebb ízt eredményezve), miközben a zsír réteg kiválasztódik, amit sütés után könnyen el lehet távolítani.
Sütési idő
- Az általános szabály az, hogy egy egész csirke sütésére (kb190 fokos sütőben) számítsunk 35-45 percet kilóként, amihez adjunk extra 15- 20 percet.
- Egy másik sütési módszer alapján először magas hőmérsékleten, 220 fokon 15-20 percig sütjük a húst, majd 175-190 fokon - addig, amíg a bőr aranybarna színű lesz, és tiszta lé folyik a combokból.
- A harmadik sütési módszer alapján a csirkét egy mély, fedett lábasban, alacsony hőmérsékleten, több órán keresztül sütjük (általában zöldségekkel együtt).
Tippek
- A sütés idejét felgyorsíthatjuk, ha a hátcsontot felmetsszük és „pillangó” stílusban a csirkét lelapítjuk, vagy a csirkét a mellcsont mentén kettévágjuk. Ha nincs szükségünk mindkét felet kisütni, a felesleges részt fagyasszuk le.
- Még gyorsabb lehet a csirke sütése, ha a csirkét negyedeljük, vagy 8 részre vágjuk a hasüreg mentén. A csontvázból készítsünk alaplevest, a hús szeleteket tegyük tepsibe és süssük ki zöldségekkel a csirkét általában fedő vagy fólia alatt sütjük – azonban vigyázzunk arra, hogy a fólia ne érjen a húshoz.
- A csirke sütésével párhuzamosan készítsünk köretet is a sütőben – a másik polcon egy lapos tepsiben vagy a csirke köré tegyünk zöldség darabokat (az utolsó 30-40 percben).
- A kész sült csirkét mindig hagyjuk pihenni 10-15 percig – csakis utána tálaljuk.
- A keletkezett szaftból készítsünk mártást – öntsük le vele a tálalt felvágott húst.
- A sült csirkét tálaljuk köretekkel, salátákkal.
- A maradék csirkehúst használjuk fel egyéb ételekhez, vagy szendvicsekhez chutney-val!