Ebéd tipp

 2012.10.14. 14:08

Sült csirke

 

Sült csirkesült csirke az egyik legfinomabb étel, amely ideális családi ebédre, vacsorára, de akár egy vendégváró menü főszereplője is lehet. Elkészítése változatos és egyszerű – hiszen a előkészítés után a sütőben 1-2 óra múlva mondhatni „magától” elkészül..

A tökéletes sült csirke szinte minden séf célja és a legtöbb háziasszony álma. Természtesen “mindenki másképp csinálja” – vannak, akik a hús minőségében vélik a siker titkát, mások az alacsony hőmérsékleten való sütésben, sokan a sütés alatti folyamatos locsolásban vagy rácson való sütésben hisznek stb. A valóság az, hogy többféleképpen lehet a sült csirkét elkészíteni -  az eredmény akkor perfekt, ha a hús puha (de nem mállós!) a bőr viszont ropogós. Íme néhány tipp ehhez:

  • Először is vásároljunk tudatosan – minél jobb a csirke tartási módja, annál jobb a hús minősége és annál finomabb lesz az íze.
  • Sütés előtt tisztítsuk meg és mossuk át alaposan a csirkét (a hasüreget is), majd papírtörlővel töröljük szárazra!
  • Dörzsöljük be vajjal kívülről a csirkét, majd a bőr alatt a mellkast – ezáltal a bőr ropogósabb lesz, a mellhús viszont nem szárad ki.
  • A csirke hasüregébe tegyünk citromot, zöldfűszereket, hagymát, fokhagymát – de ne tömjük tele!
  • Fűszerkeveréket, szószt, mázt, pasztát a bőr alá is tehetünk, vigyázva arra, hogy a bőr ne sérüljön meg.
  • A csirke lábakat célszerűbb nem összekötni, így a csirke egyenletesebben sül át.
  • A rácson való sütés a hő opcionális forgását biztosítja – ideális a V alakú rács, amely magasabbra emeli a csirkét, továbbá a keletkezett szaft kissé karamellizálódik (intenzívebb ízt eredményezve), miközben a zsír réteg kiválasztódik, amit sütés után könnyen el lehet távolítani.

Sütési idő

  • Az általános szabály az, hogy egy egész csirke sütésére (kb190 fokos sütőben) számítsunk 35-45 percet kilóként, amihez adjunk extra 15- 20 percet.
  • Egy másik sütési módszer alapján először magas hőmérsékleten, 220 fokon 15-20 percig sütjük a húst, majd 175-190 fokon -  addig, amíg a bőr aranybarna színű  lesz, és tiszta lé folyik a combokból.
  • A harmadik sütési módszer alapján a csirkét egy mély, fedett  lábasban, alacsony hőmérsékleten, több órán keresztül sütjük (általában zöldségekkel együtt).

Tippek

  • A sütés idejét felgyorsíthatjuk, ha a hátcsontot felmetsszük és „pillangó” stílusban  a csirkét lelapítjuk, vagy a csirkét a mellcsont mentén kettévágjuk. Ha nincs szükségünk mindkét felet kisütni, a felesleges részt fagyasszuk le.
  • Még gyorsabb lehet a csirke sütése, ha a csirkét negyedeljük, vagy 8 részre vágjuk a hasüreg mentén. A csontvázból készítsünk alaplevest, a hús szeleteket tegyük tepsibe és süssük ki zöldségekkel  a csirkét általában fedő vagy fólia alatt sütjük – azonban vigyázzunk arra, hogy a fólia ne érjen a húshoz.
  • A  csirke sütésével párhuzamosan készítsünk köretet is a sütőben – a másik polcon egy lapos tepsiben vagy a csirke köré tegyünk zöldség darabokat (az utolsó 30-40 percben). 
  • A  kész sült csirkét mindig hagyjuk pihenni 10-15 percig – csakis utána tálaljuk.
  • A keletkezett szaftból készítsünk mártást – öntsük le vele a  tálalt felvágott húst.
  • A sült csirkét tálaljuk köretekkel, salátákkal.
  • A maradék csirkehúst használjuk fel egyéb ételekhez, vagy szendvicsekhez chutney-val!

A bejegyzés trackback címe:

https://kiwiland.blog.hu/api/trackback/id/tr454847811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása