Fűszeres karfiolos csirkecomb spagettivel
- előkészület:
- főzés:
- sütés:
hozzávalók 5 főre
Tepsis húshoz:
- 12 db kicsi csirke alsócomb
- 4 db kicsi csirke felsőcomb
- 3-4 ek olívaolaj
- 2 nagy fej vöröshagyma, felkockázva
- 6 nagy gerezd fokhagyma , áttörve
- 1 csokor petrezselyem, finoma vágva
- őrölt tarkabors ízlés szerint
- 2-3 tk őrölt házi pirospaprika
- 1 közepes fej karfiol , rózsáira szedve
- só ízlés szerint
- 2-3 kk őrölt köménymag
- 2 kk frissen reszelt szerecsendió
- 2 cs tepsis húsos burgonya fűszerkeverékalap
- 2-3 x 0,25 l 30%-os habtejszín
- 2 dl tej házi vagy 2,8 %-os
Körethez:
- 1 cs spagetti (durum)
- víz
- só
- kevés napraforgó olaj
elkészítés
- A combokat mossuk, és leszárítjuk. Egy tálba beletesszük a fűszereket, olajat, az áttört fokhagymát és felkockázott vöröshagymát is, elkeverjük, ebbe a húsokat beleforgatjuk,állni hagyjuk.
- A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk, lecsepegtetjük.
- A fűszeres combokat tepsibe tesszük, egyenletesen elosztjuk benne, ezek tetejére tesszük a karfiol rózsákat, amiket kevés sóval, köménymaggal és szerecsendióval megszórunk.
- Alufóliával jó szorosan lefedjük, sütőbe tesszük, és ott kb. 50 percig pároljuk. (a fólia alatt keletkezett gőz is segít a főzésben, a hús és a karfiol puhulásában)
- Egy kis tálban simára keverjük a fűszerkeverékalapot a tejszínnel, majd állni hagyjuk.
- Ha a hús és a karfiol kész, kivesszük a sütőből, levesszük róla az alufóliát, a tejszínes alapba öntünk 2 dl tejet, elkeverjük, és ezzel a tejszínes fűszeres alappal leöntjük a húsos karfiolt, visszatesszük a sütőbe még kb. 15-20 percre, a sütőt kikapcsoljuk, a húst melegen tartjuk.
- A spagettit sós, kicsit olajos vízben, az előírtaknak megfelelően kifőzzük, lecsurgatjuk, jénaiba téve melegen tartjuk.
- A szószos csirkés karfiolt a spagetttivel tálaljuk.