Szekszárdi pincepörkölt recept
- előkészület:
- főzés:
hozzávalók 4 főre
- ½ kg marhalábszár
- ½ kg sertéscsülök
- 10 dkg zsírszalonna
- ½ kg hagyma
- 1 db paprika
- 2 db paradicsom
- ½ kg burgonya
- ½ kg marhamáj
- 2 dl szekszárdi kékfrankos
- 2 db babérlevél
- fűszerpaprika
- kömény
- só, bors
só,
egyéb elnevezések
vegyes pörkölt, csülökpörkölt marhamájjal, őszi pincepöri, marhapörkölt vele főtt burgonyával
elkészítés
- A húsokat megmossuk, a lábszárt fél ujjnyi csíkokra vágjuk, a csülköt, májat és a szalonnát kisebb kockákra.
- A zöldségeket tisztítjuk, a hagymát és a paprikát kicsi kockákra, a paradicsomot negyedekbe szeljük.
- A szalonna kockákat egy nagy lábasba (vagy szabad tűzön dupla mennyiségben bográcsba) szórjuk, és közepes lángon hagyjuk, hogy a zsírt jól kieressze magából.
- Ekkor jöhet a hagyma, amit aranybarnára pirítunk, és rögtön utána az apróra szeletelet paprika, hogy ízes alapot képezzünk a pörköltünknek.
- Félrehúzva az edényt pirospaprikát szórunk a zsiradékos alapra, mivel ebben másfélszer jobban kiadja színét és ízét, mint a későbbi vizes bázisúban.
- A sűrű zöldségalapra szórjuk a csíkozott marhalábszárat, sót, borsot és némi köményt. Az egészet jól átforgatjuk, és magasabb hőfokon összepirítjuk, ameddig a hús kérget kap.
- Ekkor jöhet a paradicsom és a babérlevél. Hagyjuk, hogy a hús engedjen levet, ebben pirítsuk folyamatos keverés mellett. Ha a saját leve mégis elfőne, először ne vizet, hanem vörösbort öntsünk utána, akár többször is.
- Háromnegyed óra múlva – folyamatos lassú pirítás mellett – adjuk hozzá a csülköt, és folytassuk a műveletet még további negyven percig. Közben ne hagyjuk kiszáradni, kis borral vagy vízzel segítsük a folyamatot.
- Amint minden hozzávaló megpuhult, terítsük szét a először a májat, majd a krumplikockákat a pörkölt tetején, engedjük fel egy kicsi vízzel, és fűszerezzük, ha úgy kívánja az étel.
- Most már csak 10 percig főzzük, majd letakarva hagyjuk állni egy negyed órácskát, utána tálalhatjuk. Erős zöldpaprikát és friss, puha kenyeret kis kosárkában ne felejtsünk az asztalra tenni. Jó étvágyat hozzá!