Sókéregben sült csirke édesköménnyel recept

- előkészület:
- sütés:
hozzávalók 4 főre
- 1 db kb 2 kg-os csirke
- 3 kg durva szemű só
- 8 ek durvára tört édesköménymag
- 2 felvert tojás
- 2 félbevágott citrom
- 1 ek szemes bors
- 1 csokor friss kakukkfű
- 3-4 ek olívaolaj
- 1 csokor apróra vágott petrezselyem
- 8 gerezd héjastól összezúzott fokhagyma
Az édesköménymag patikában beszerezhető.
ajánlat
Saláta, kenyér és fehérbor illik hozzá.
alapanyagok
só,
Csirke sóban sütve
elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
- Az összes sót egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a durvára tört édesköménymagot, a felvert tojást, a citrom levét és a szemes borsot. Hozzáadunk még 1 dl vizet és alaposan összekeverjük.
- Egy tálban olívaolajjal elkeverjük az összezúzott kakukkfüvet. Ezzel megkenjük a csirke bőrét.
- A csirke hasába belegyömöszöljük a kifacsart citromot, a petrezselymet, a héjastul összezúzott fokhagymát.
- Egy tepsibe egymásra 3 csík kb. 1 méter hosszú alufóliát teszünk. A közepére terítjük el a só harmadát, erre fektetjük rá a csirkét. A maradék sóval pedig gondosan befedjük. A fóliát óvatosan ráhajtjuk. (A fólia csak arra szolgál, hogy a sót a megkeményedéséig összetartsa.)
- 2 órán át sütjük. Ha kész, a sütőből kivéve 15 percig pihentetjük. Lefejtjük róla a sókérget és tálalhatjuk is.