Diólepény
2 tojássárgáját keverjünk össze 1 evõkanál mézzel, egy csipet sóval, és 5 dg vajjal. Adjunk hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz, és gyúrjunk belõle félkemény tésztát, majd vékonyra elnyújtva béleljük ki vele egy elõzõleg kivajazott kisebb zománcozott tepsi alját úgy, hogy az oldalán a tészta kissé visszahajoljon. Ezután 6 tojásfehérjét 20 dg szõlõcukorral keverjünk simára, és adjunk hozzá 20 dg négyfelé tördelt dióbelet. Mielõtt a diót beletennénk, ajánlatos átvizsgálni, nehogy héjdarabok legyenek benne. A pépet egy zománcozott edényben állandóan kevergetve takaréklángon, lángterelõ felett fõzzük mindaddig, amíg zsemleszínûvé válik. Végül a sûrû masszát egyenletesen terítsük rá a tésztára, és elõmelegített sütõben, közepes tûzön süssük kb. negyedórán keresztül, amíg a diógerezdek pirosra pirulnak. Miután lehûlt, a ropogósra sült lepényt szeleteljük fel kisebb téglalapokra. Ha 5 dekagrammal több cukrot teszünk bele, akkor még keményebbre pirul a dió. Hûtõszekrényben nem szabad tárolni. Ebbõl a mennyiségbõl kb. 16 db sütemény lesz. |
Fini:)