Érdekességek

 2012.10.18. 08:48

A konyha 8 titka

 
  • ·  Miért barnul meg a félbevágott alma?


A vágás során sejtek, molekulák sérülnek meg. A levegővel való érintkezés miatt barnás színanyag keletkezik. Ha citromlevet csepegtet a gyümölcsre, a tömény C-vitamin segítségével a folyamat lelassul. 
 

  • ·  Miért marad meg olyan jól a fóliában párolt étel ízé?


Az aromaanyagok érzékenyek a hőre. Ha viszont fóliában párolja az ennivalót, akkor nem megy veszendőbe a víz. A lé (ami nyitott edényből elpárolog) az aromával együtt benne marad a húsban. 
 

  • ·  Mitől lesz ropogós a sült?


A hús rostjaiban cukortartalmú fehérjék is találhatók. Ezek a cukormolekulák a sütőben karamellé alakulnak, így a hús felszínén ropogós, barnás kéreg képződik. 
 

  • ·  Miért fut ki a tej?


A hőtől egybeolvadnak a tej zsírrészecskéi, és a felszínen vékony bõrréteget hoznak létre. Az edény alján levő vízgőz megemeli ezt a bõrt - és máris kész a baj. 
 

  • ·  Tükörtojás-készítés közben miért csak a tojás sárgáját szabad megsózni?


A só elvonja a vizet a fehérjéből, és megkeményíti. Só nélkül viszont továbbra is lágy  marad, mert magasabb hőmérséketlen sűrűsödik össze, mint a sárgája. 
 

  • ·  Miért kell meggyúrni a tésztát?


Mert gyúrás során a liszt részecskét elkülönülnek egymástól, és szinten úsznak a tésztában (akár az algák a vízben) Segítségükkel a massza rugalmas lesz, sütés után pedig kellemesen laza szerkezetű. 
 

  • ·  Miért szabad az öntetet csak közvetlenül fogyasztás előtt a salátára tenni?


A saláta (és különösen a leveles saláta) felülete nagyon érzékeny. Készítés közben megsérült, és a hajszálvékony repedéseken át a víz és az ecet befolyik a saláta belsejébe - kiszorítva onnan a levegőt. A levél fénye hamarosan megtörik, és elveszíti friss, zöld színét. 
 

  • ·  Miért kell sok olajat tenni a fritőzbe?


Mert a sütnivaló a kevés zsiradékot gyorsan lehűti. Nem alakul ki a ropogós kéreg. A hús-, illetve zöldségdarabok teleszívják magukat zsírral, és ragacsossá válnak. Ha viszont forró a bőséges olaj, jól átsül minden, az étel belseje száraz és zsírszegény marad.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kiwiland.blog.hu/api/trackback/id/tr644855690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása