gyors vacsi

 2012.09.14. 19:48

OMLETT

Az omlett az egyik legegyszerűbben és leggyorsabban elkészíthető étel, amely ráadásul kimondottan egészséges is. Minden nemzetnek van egy tipikus omlettje – a spanyoloktól a japánokig, az olaszoktól az oroszokig – az alap recept ugyanaz. Az omlett alapanyaga természetesen a tojás, amely magas B vitamin, fehérje, folik-sav tartalma miatt az  egyik legfontosabb alap- táplálékunk..

Az omlett a tuti receptek közé tartozik, mert elkészítése gyors és egyszerű – elrontani nehezen lehet. Abban különbözik a rántottától, hogy serpenyőben lepényszerűen sütjük, és nem keverjük sütés közben, mint a rántottát.

Alapomlett (személyenként)
Hozzávalók

  • tojás
  • 1 tk vaj vagy margarin
  • 1-2 ek tej vagy tejszín (tojás nagyságától függően)
  • 2 csipetnyi só
  • bors

Elkészítés

  1. Amíg a serpenyőben a vaj megolvad -  a tojást, sót és a tejet verjük habosra egy villával vagy mini kézi habverővel.
  2. Öntsük a tojást a serpenyőbe, és hasonlóan a palacsintához, hagyjuk a felvert tojásokat egyenletesen szétfolyni.
  3. Süssük 2-3 percig – vagy addig amíg az omlett teteje már nem folyékony.
  4. Hajtsuk félbe, és tálaljuk pirítós mellé.

Variációk

Az alap omletthez sok mindent tehetünk – pl póréhagymát, paprikát, paradicsomot, gombát, cukkínit, sajtot, sonkát, halat stb. Először vágjunk apróra egy kis fej vöröshagymát, majd süssük puhára a vajban – adjuk hozzá az apróra vágott zöldségeket, pároljuk fedő alatt néhány percig. Amikor a zöldségek megpuhultak (de nem szétmáltak!!!) adjuk hozzá a felvert tojásokat. Keverjük el egy kicsit, majd egyenletesen oszlassuk el a serpenyőben. Fedő alatt, alacsony hőmérsékleten süssük addig, amíg a tetején  már nem folyékony a tojás. Tálalás előtt félbehajtjuk vagy cikkekre szeleteljük.

Tippek

  • Ha sok tojásból készítünk omlettet, a teteje csak akkor sül át rendesen, ha vagy fedő alatt sütjük (és ezáltal megpárolódik) vagy grill alatt megbarnítjuk.
  • Hidegen is tálalható – vágjuk fel kockákra, remek parti-ételPiknikre is kiváló!
  • Gyerekek egyik kedvence – így elrejthetünk benne néhány zöldséget! Babaételnek is kiváló 8 hónapos kortól.
  • Vékony omlettet alkalmazhatunk palacsintaként vagy tortillaként is – töltsük meg zöldségekkel, majd hajtsuk félbe vagy csavarjuk fel!
  • Diétázók vaj helyett használjanak olívia olajat!

A bejegyzés trackback címe:

https://kiwiland.blog.hu/api/trackback/id/tr344777756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása