OMLETT
Az omlett az egyik legegyszerűbben és leggyorsabban elkészíthető étel, amely ráadásul kimondottan egészséges is. Minden nemzetnek van egy tipikus omlettje – a spanyoloktól a japánokig, az olaszoktól az oroszokig – az alap recept ugyanaz. Az omlett alapanyaga természetesen a tojás, amely magas B vitamin, fehérje, folik-sav tartalma miatt az egyik legfontosabb alap- táplálékunk..
Az omlett a tuti receptek közé tartozik, mert elkészítése gyors és egyszerű – elrontani nehezen lehet. Abban különbözik a rántottától, hogy serpenyőben lepényszerűen sütjük, és nem keverjük sütés közben, mint a rántottát.
Alapomlett (személyenként)
Hozzávalók
- 2 tojás
- 1 tk vaj vagy margarin
- 1-2 ek tej vagy tejszín (tojás nagyságától függően)
- 2 csipetnyi só
- bors
Elkészítés
- Amíg a serpenyőben a vaj megolvad - a tojást, sót és a tejet verjük habosra egy villával vagy mini kézi habverővel.
- Öntsük a tojást a serpenyőbe, és hasonlóan a palacsintához, hagyjuk a felvert tojásokat egyenletesen szétfolyni.
- Süssük 2-3 percig – vagy addig amíg az omlett teteje már nem folyékony.
- Hajtsuk félbe, és tálaljuk pirítós mellé.
Variációk
Az alap omletthez sok mindent tehetünk – pl póréhagymát, paprikát, paradicsomot, gombát, cukkínit, sajtot, sonkát, halat stb. Először vágjunk apróra egy kis fej vöröshagymát, majd süssük puhára a vajban – adjuk hozzá az apróra vágott zöldségeket, pároljuk fedő alatt néhány percig. Amikor a zöldségek megpuhultak (de nem szétmáltak!!!) adjuk hozzá a felvert tojásokat. Keverjük el egy kicsit, majd egyenletesen oszlassuk el a serpenyőben. Fedő alatt, alacsony hőmérsékleten süssük addig, amíg a tetején már nem folyékony a tojás. Tálalás előtt félbehajtjuk vagy cikkekre szeleteljük.
Tippek
- Ha sok tojásból készítünk omlettet, a teteje csak akkor sül át rendesen, ha vagy fedő alatt sütjük (és ezáltal megpárolódik) vagy grill alatt megbarnítjuk.
- Hidegen is tálalható – vágjuk fel kockákra, remek parti-étel! Piknikre is kiváló!
- Gyerekek egyik kedvence – így elrejthetünk benne néhány zöldséget! Babaételnek is kiváló 8 hónapos kortól.
- Vékony omlettet alkalmazhatunk palacsintaként vagy tortillaként is – töltsük meg zöldségekkel, majd hajtsuk félbe vagy csavarjuk fel!
- Diétázók vaj helyett használjanak olívia olajat!